Het tragische verhaal achter We Are Marshall

Op 14 november 1970 stortte vlucht 932 van Southern Airways tegen een berg neer in West-Virginia in de Verenigde Staten van Amerika. In het vliegtuig zaten 37 leden van het Marshall University Thundering Herd footballteam, 25 supporters, 8 leden van het coachingteam en 5 leden van de cabin crew. De 75 inzittenden overleefden de crash niet. De crash wordt beschouwd als het ergste sportgerelateerde ongeval in de Amerikaanse geschiedenis.

Gedenksteen

Het sportteam was onderweg naar huis, nadat ze een wedstrijd speelden in het Ficklen Stadion in Greenville, North Carolina. Daar verloren ze met 17-14 van de East-Carolina Pirates.

Normaal gezien zou het team de vlucht geannuleerd hebben, maar door verandering van de plannen gingen ze toch aan boord van het vliegtuig. Het was de eerste keer dat de Marshall Thundering Herd met het vliegtuig naar een wedstrijd ging, omdat alle andere wedstrijden op rij-afstand van de campus lagen. Die bewuste dag in november zou er dus helemaal anders kunnen uitgezien hebben.

Teamfoto

In We Are Marshall laat regisseur McG zien hoe het stadje Huntington (waar de Marshall-universiteit ligt) hoe het met dit verlies omgaat. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, en vertrekt vanuit die verschrikkelijke vliegtuigcrash in 1970.

In de film biedt er zich een nieuwe coach aan, Jack Lengyel (gespeeld door Matthew McConaughey), die een nieuw footballteam wil samenstellen en coachen. Hij doet dit samen met Red Dawson (Matthew Fox), die ook assistent was bij het vorige team. Zo hopen ze het team een nieuwe toekomst te geven, ter nagedachtenis van de teamleden die om het leven kwamen.

Matthew McConaughey en Matthew Fox
Matthew McConaughey en Matthew Fox