10 redenen waarom je A Knight's Tale moet gezien hebben

Is het een rock musical? Is het een kostuumdrama? Niemand die het echt weet, maar één ding is zeker: A Knight's Tale is een film die je moét gezien hebben. Al is het maar om een bende middeleeuwse bewoners We Will Rock You te horen scanderen, of om weg te kwijnen bij Heath Ledger. Hier zijn tien redenen waarom je vanavond naar A Knight's Tale moet kijken.

1. Heath Ledger (duh)

A Knight's Tale was de grote doorbraak van Heath Ledger. In deze film kreeg hij ook meteen één van zijn eerste grote hoofdrollen. Wist je trouwens dat Heath Ledger tijdens het filmen Heather Graham leerde kennen? De twee vormden in 2001 kort een koppel, desondanks het feit dat Heather negen jaar ouder was dan Heath.

Heath Ledger
Heath Ledger

2. De schildknaap die koning werd

Misschien herken je de schildknaap Roland wel? De acteur Mark Addy speelt Robert Baratheon, koning van Westeros in Game Of Thrones. Helaas is zijn karakter geen lang leven beschoren, want Baratheon sterft meteen in het eerste seizoen. Knappe carrièrewending, dat wel: van schildknaap naar koning.

Game Of Thrones / A Knight's Tale
Game Of Thrones / A Knight's Tale

3. Knipoogjes naar moderne muziek in een middeleeuwse setting

De beginscène is episch: een tafereel van een middeleeuws toernooi waarbij iedereen uit z'n dak gaat op We Will Rock You van Queen. Ook worden er een paar verwijzingen gedaan naar de Beatles.

We Will Rock You
We Will Rock You

4. De hele crew verhuisde voor vier maanden naar Tsjechië

Vier maanden lang werd er gefilmd in Tsjechië, waaronder ook Praag (de steekspelen werden daar onder andere opgenomen). Die hele periode waren cast & crew dus weg van huis. In Praag werden zelfs daklozen aangenomen om te figureren!

Filmset in Praag
Filmset in Praag

5. Pasta als belangrijk rekwisiet op de set

De scènes tijdens het steekspel moesten er zo realistisch mogelijk uitzien, zonder de stuntmannen te bezeren. Het geheim? Ongekookte linguine-pasta, wat erg goed lijkt op houtsplinters. Ze werden in een holle lans gestoken om zo een spectaculair effect te creëren.

Pasta
Pasta

6. Er zitten historische waarheden in de film

Paul Bettany speelt Geoffrey Chaucer in de film. Die man heeft echt bestaan: hij is namelijk één van de grootste Engelse schrijvers en schreef The Canterbury Tales. Raad eens hoe het eerste hoofdstuk van The Canterbury Tales heet? Inderdaad: A Knight's Tale.

Geoffrey Chaucer
Geoffrey Chaucer

7. De acteurs mochten hun eigen stunts niet doen

Omdat de steekspelen er realistisch moesten uitzien, moesten deze ook echt gespeeld worden. De regisseur was er als de dood voor om Heath gewond te zien, dus mocht hij zijn eigen stunts niet doen. Deze lijn werd doorgetrokken naar alle andere acteurs van de film. Maar goed ook, de stuntmannen liepen talloze verwondingen op.

Stunts
Stunts

8. Het personage Geoffrey Chaucer werd geschreven voor Paul Bettany

Regisseur Brian Helgeland en Paul Bettany wouden eerder een film samen maken, maar deze werd jammer genoeg afgeblazen. Wanneer Brian met dit project begon, was Paul de eerste die hij belde. De rol van Geoffrey Chaucer werd speciaal voor Paul geschreven, ook al had Paul nooit eerder een komische rol gespeeld. Well done, zouden we zo zeggen!

Paul Bettany
Paul Bettany

9. De repetities waren niet allemaal even nuchter

Omdat de cast en crew vier maanden weg van huis waren en enkel elkaar als gezelschap hadden, zetten ze af en toe samen een stapje in de wereld. Wat zorgde voor een hechte vriendengroep en een familiegevoel tussen cast en crew.

Tipsy rehearsals
Tipsy rehearsals

10. Superheld en superschurk zij aan zij

Wie had ooit gedacht dat collega's Heath Ledger en Paul Bettany elk een hoofdrol zouden spelen in een superheldenfilm? Heath als The Joker in The Dark Knight (2008), en Paul als Vision in Avengers: Age Of Ultron (2015). Heath Ledger kreeg trouwens postuum voor zijn vertolking van The Joker een Oscar voor Beste Acteur in een Bijrol.

Superheld/superschurk
Superheld/superschurk